Електронните горива не са неутрални по отношение на CO2

Оптимистични прогнози за бъдещото усъвършенствано производство на електронни горива: 17 kWh на литър бензин 19 kWh на литър дизел


Нарича се технологична отвореност, когато явният губещ продължава да получава финансиране за научни изследвания, а парите се пилеят за проекти, които нямат никакъв шанс. Австрийският канцлер Нехамер току-що произнесе реч: няма забрана на двигателя с вътрешно горене, а на електронните горива. Голямо възмущение от страна на коалиционния партньор на Зелените, но всъщност това е спор за брадата на императора, защото електронните горива нямат никакъв шанс в пътното движение. Така се е казвало в имперска Австрия, когато хората са спорили за брадата на императора.

E-Fuels е оптимист за бъдещото усъвършенствано производство:
  • 17 kWh на литър бензин
  • 19 kWh на литър дизел


Това се дължи на ефективността на електролизата. Освен това се закупува и въглерод. 1,5 kWh електроенергия за филтриране на 1 kg CO2 от атмосферата, но именно там се намира по-голямата част от кислорода. Така че получавате 5,25 kWh електроенергия, за да си набавите достатъчно CO2 чрез DAC - Direct Air Capture (директно улавяне на въздуха) - за да извлечете от него 1 kg въглерод.

Със сигурност съм изключително икономичен шофьор, но за 4,36 л дизел са необходими 83 kWh електроенергия. Нека приемем, че през 2023 г. световното производство на фотоволтаици ще достигне 350 GW. Да приемем също, че средният добив е 1300 kWh/г. за W пик, тъй като те обикновено се инсталират в по-слънчеви райони. Така общият брой на новоинсталираните фотоволтаици през 2023 г. би могъл да генерира 455 TWh електроенергия. Но за съжаление, при електронните горива трябва да разделим това количество на 18 kWh - 50 iesel с 19 kWh, 50 enzin със 17 kWh - и остават 25 милиарда литра гориво. Много ли е това? Не, само Германия се нуждае от 65 милиарда литра.

И така, сега сме използвали цялото световно производство на фотоволтаици през 2023 г. само за електронни горива, а дори Германия не е снабдена с тях. Но това не са всички разходи! Как ще се справим с това, че ще използваме ДКП за CO2 и електролизни инсталации? Съществуват 2 варианта:
  • Постройте толкова много инсталации за пречистване на CO2 и електролиза, че те да използват директно слънчевата енергия. 455 GW * 0,2 евро на ват системна цена е 91 милиарда евро
  • Изграждане само на 150 GW инсталации за пречистване на CO2 и електролиза и много по-доброто им използване чрез 1300 GWh акумулаторни батерии.
Вторият вариант не е съвместим с днешните разходи за батерии и световното производство на батерии.

  Разбира се, че може, но твърде късно


Разбира се, производството на фотоволтаици се увеличава, производството на батерии се увеличава, но електронните горива не могат да спасят днешните автомобили с вътрешно горене, защото докато се появят достатъчни количества, те отдавна ще са бракувани и рециклирани.

  Изцяло нови ценови реалности


Повечето смятат, че електрическите автомобили са твърде скъпи за всички. VW вярва, че електрическите автомобили ще останат скъпи. BYD пуска на пазара доста използваеми такива на цена от 9 000 щатски долара. Очаква се след 2 години електрическите автомобили да бъдат по-евтини от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

  3 Разделяне на автомобилния пазар


Искате да стигнете от Мюнхен до Берлин със 150 км/ч без прекъсване? Разбира се, че е възможно, най-новата литиево-йонна батерия има 375 Wh на килограм. Но тя има значителна цена на kWh, а с батерия с капацитет 180 kWh това е възможно. Това е горният клас.

Твърде скъпо? Добре, при пауза за зареждане и скорост от 120 км/ч 70 kWh от много по-евтините литиево-желязо-фосфатни батерии са достатъчни. Те имат само 240 Wh/kg. Това е среден клас.

2 паузи за зареждане също са ок, най-важното е евтино? Натриевите батерии са само със 160 Wh/kg, но с много ниска цена. Скоро това ще бъде долната класа на автомобилите.

Пътниците, които искат само да стигнат евтино до работа, със сигурност ще намерят електрически автомобил за по-малко от 10 000 евро в бъдеще. За патриотизъм не може да става и дума, производителите от ЕС няма да могат да направят това. Това не го казвам аз, а Volkswagen. Изминаването на 600 км със 150 км/ч ще бъде възможно в луксозния клас, но ще струва нещо. В ежедневието всички електромобили ще бъдат еднакво бързи; само при дълги пътувания покупната цена ще определя броя и продължителността на почивките за зареждане. Също така ще можете да отидете на почивка в Испания с BYD Seagull за по-малко от 10 000 евро, просто ще ви трябват повече почивки за зареждане.

Къде е пазарът за електронни горива? Веднъж имах клиент за уебдизайн, който ми разказа за бизнес пътуване от над 1000 км за 6 часа до среща с тунинговано BMW серия 6. Това няма да е възможно с батерии, но колко голяма е тази пазарна ниша, 1% или 0,1 шофьори? Ще има ли станции за зареждане с електронно гориво за тях?

Пълна илюзия е, че електронните горива са предназначени за бедните пътници, за да могат да продължат да карат стария си дизел. Бедният пътник ще премине към електромобил. Евтините дизелови автомобили вече изчезнаха от пазара на нови автомобили поради все по-строгите стандарти за вредни емисии. Porsche е най-големият лобист за електронните горива. Моят бивш клиент с 1000 км за 6 часа показва защо, това е целевата група за електронните горива.

  Приказката за неутрално по отношение на климата електронно гориво


Електронните горива са неутрални по отношение на климата. Но това е приказка. Нека противопоставим електромобил с 18 kWh електроенергия/100 км срещу дизелов автомобил с 6 л/100 км. И двата автомобила изминават по 20 000 км годишно. Единият се нуждае от 3600 kWh електроенергия, а другият - от 1200 литра дизел, произведен с 22 800 kWh електроенергия. Това са 19 200 kWh допълнително потребление, с което 3,2 t CO2 биха могли да бъдат филтрирани от атмосферата и разделени на C и O. Съответства на 160 g CO2/km.

  Самолети и кораби


С най-добрите и същевременно най-скъпи батерии самолетите ще могат да изминат 1500-2000 км. Това е истинският пазар за електронни горива. За самолетите на дълги разстояния няма алтернатива. По много маршрути товарните кораби се конкурират с железниците. С тунел под Беринговия проток би било възможно да се пътува и от Китай до Южна Америка. Електронното гориво вместо най-евтиния тежък нефт оскъпява превоза, което води до увеличаване на железопътния транспорт.

Ако на един круизен кораб се поставят 30 000 т натриеви батерии, това прави 4,8 GWh. Малко по-икономично е с 40 MW, задвижвани в продължение на 4 дни.

  По-малко работа, повече живот


Днешните младежи са скептично настроени към 40-часовата седмична работа на пълен работен ден. Ако и двамата работят, доходът на домакинството от 2 500 евро би трябвало да е постижим дори при 40 часа работа седмично. 40 от тях са вноска по кредит в размер на 1 000 евро, така че би трябвало да е възможно да се купи къща от следващо поколение GEMINI с евтин парцел.

  Станете акционер от € 200


Един нов акционер казва: "Аз с моята много скромна инвестиция", но 4000 пъти по 1000 евро са също 4 милиона за всички инвестиции до откриването на селището в Ункен като отправна точка за разширяване на дейността в световен мащаб.

Само годишното общо събрание може да вземе решение за големи увеличения на капитала, но ето какво могат да решат Изпълнителният и Надзорният съвет. Новият акционерен капитал служи за усъвършенстване на документите за планираните по-големи увеличения на капитала.

Ето какви са подробностите.
          Електронните горива не са неутрални по отношение на CO2: Оптимистични прогнози за бъдещото усъвършенствано производство на електронни гори https://2023.pege.org/03-12/bulgarian.htm