E-goriva niso nevtralna glede CO2

E-goriva so optimistična glede prihodnje izpopolnjene proizvodnje: 17 kWh na liter bencina 19 kWh na liter dizelskega goriva


Temu se reče tehnološka odprtost, ko je jasno, da bo poraženec še naprej prejemal sredstva za raziskave, denar pa se bo zapravljal za projekte, ki nimajo nobenih možnosti. Avstrijski kancler Nehammer je pravkar imel govor: prepovedi motorja z notranjim izgorevanjem ni, ampak e-goriva. Veliko ogorčenje koalicijskega partnerja Zelenih, vendar gre pravzaprav za argument o cesarjevi bradi, saj e-goriva v cestnem prometu nimajo nobenih možnosti. Tako so rekli v cesarski Avstriji, ko so se prepirali o cesarjevi bradi.

Podjetje E-Fuels je optimistično glede prihodnje izpopolnjene proizvodnje:
  • 17 kWh na liter bencina
  • 19 kWh na liter dizelskega goriva


To je posledica učinkovitosti elektrolize. Poleg tega je treba nabaviti tudi ogljik. 1,5 kWh električne energije za filtriranje 1 kg CO2 iz ozračja, vendar je prav tam večina kisika. Tako dobite 5,25 kWh električne energije, da s sistemom DAC - neposrednim zajemom zraka - pridobite dovolj CO2, da iz njega izločite 1 kg ogljika.

Vsekakor sem zelo varčen voznik, vendar bi za 4,36 l dizelskega goriva potreboval 83 kWh električne energije. Predpostavimo, da bo leta 2023 svetovna proizvodnja fotovoltaike 350 GW. Predpostavimo tudi, da je povprečni donos 1300 kWh/leto na vršni W, saj so običajno nameščene na bolj sončnih območjih. Skupna na novo nameščena fotovoltaika leta 2023 bi tako lahko proizvedla 455 TWh električne energije. Žal pa moramo pri e-gorivih to deliti z 18 kWh - 50 iesel z 19 kWh, 50 enzin s 17 kWh - in ostane nam 25 milijard litrov goriva. Je to veliko? Ne, samo Nemčija potrebuje 65 milijard litrov.

Tako smo leta 2023 celotno svetovno proizvodnjo fotovoltaike porabili samo za e-goriva, pri čemer ni oskrbljena niti Nemčija. To pa še niso vsi stroški! Kako bomo to naredili z napravami za pretvorbo CO2 in elektrarnami za elektrolizo? Na voljo sta 2 različici:
  • Zgradite toliko obratov za pretvorbo CO2 in elektrolizo, da bodo neposredno uporabljali sončno energijo. 455 GW * 0,2 evra na vat sistemskih stroškov je 91 milijard evrov.
  • Zgradite le 150 GW obratov za pretvorbo CO2 in elektrolizo ter jih veliko bolje izkoristite s 1.300 GWh akumulatorskih baterij.
Ups, druga različica ni združljiva z današnjimi stroški baterij in svetovno proizvodnjo baterij.

  Seveda bi lahko, vendar veliko prepozno.


Seveda se povečuje proizvodnja fotovoltaike in baterij, vendar e-goriva ne morejo rešiti današnjih avtomobilov z notranjim izgorevanjem, saj bodo do takrat, ko jih bo dovolj, že zdavnaj razgrajeni in reciklirani.

  Popolnoma nova cenovna realnost


Večina meni, da so električni avtomobili predragi za vsakogar. VW meni, da bodo električni avtomobili ostali dragi. BYD začenja prodajati dokaj uporabne avtomobile že za 9.000 ameriških dolarjev. Čez 2 leti naj bi bili električni avtomobili cenejši od avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem.

  3 Delitev avtomobilskega trga


Želite od Münchna do Berlina brez prestanka voziti s hitrostjo 150 km/h? Seveda je to mogoče, saj ima najnovejša litij-ionska baterija 375 Wh na kilogram. Vendar je cena na kWh precejšnja, z baterijo z zmogljivostjo 180 kWh pa je to mogoče. To je višji razred.

Predrago? V redu, s prekinitvijo polnjenja in hitrostjo 120 km/h zadostuje 70 kWh veliko cenejših litij-železo-fosfatnih baterij. Te imajo samo 240 Wh/kg. To je srednji razred.

2 polnilni premori so prav tako v redu, glavna stvar je poceni? Natrijeve baterije imajo le 160 Wh/kg, vendar zelo nizko ceno. To bo kmalu spodnji razred avtomobilov.

Potnik, ki se želi le poceni pripeljati na delo, bo v prihodnosti zagotovo našel električni avtomobil za manj kot 10.000 EUR. Patriotizem ne pride v poštev, proizvajalci v EU tega ne bodo mogli storiti. Tega ne govorim jaz, ampak Volkswagen. V luksuznem razredu bo mogoče prevoziti 600 km pri hitrosti 150 km/h, vendar bo to nekaj stalo. V vsakdanjem življenju bodo vsi električni avtomobili enako hitri; le na dolgih poteh bo nakupna cena določala število in trajanje prekinitev polnjenja. Z avtomobilom BYD Seagull se boste lahko za manj kot 10.000 EUR odpravili na počitnice v Španijo, potrebovali boste le več prekinitev polnjenja.

Kje je trg za e-goriva? Nekoč sem imel stranko, ki mi je pripovedovala o poslovnem potovanju na sestanek, ki je trajalo več kot 1000 km v šestih urah, in sicer z uglašenim BMW serije 6. To z baterijami ne bo mogoče, toda kako velika je ta tržna niša, 1 % ali 0,1 voznika? Ali bodo zanje na voljo polnilnice za e-gorivo?

Popolna iluzija je, da so e-goriva namenjena revnim voznikom, ki se vozijo na delo, da bi lahko še naprej vozili svoj stari dizelski motor. Revni potniki se bodo preusmerili v električni avtomobil. Poceni dizelski avtomobili so že izginili s trga novih avtomobilov zaradi vse strožjih standardov emisij. Porsche je največji lobist za e-goriva. Moja nekdanja stranka, ki je v 6 urah prevozila 1 000 km, kaže, zakaj je to ciljna skupina za e-goriva.

  Pravljica o podnebno nevtralnem e-gorivu


E-goriva so podnebno nevtralna. Toda to je pravljica. Primerjajmo električni avtomobil z 18 kWh električne energije/100 km z dizelskim vozilom s 6 l/100 km. Oba prevozita 20.000 km na leto. Eden potrebuje 3 600 kWh električne energije, drugi pa 1 200 litrov dizelskega goriva, proizvedenega z 22 800 kWh električne energije. To je 19.200 kWh dodatne porabe, s katero bi lahko iz ozračja izločili 3,2 tone CO2 in ga razdelili na C in O. To ustreza 160 g CO2/km.

  Letala in ladje


Z najboljšimi in tudi najdražjimi baterijami naj bi bil doseg letala od 1.500 do 2.000 km. To je pravi trg za e-goriva. Za letala na dolge razdalje ni alternative. Na številnih progah tovorne ladje tekmujejo z železnico. S predorom pod Beringovo ožino bi bilo mogoče potovati tudi od Kitajske do Južne Amerike. E-gorivo namesto najcenejše težke nafte podraži ladijski promet, zato je več železniškega prometa.

Če na potniško ladjo naložite 30.000 ton natrijevih baterij, to pomeni 4,8 GWh. Nekoliko bolj ekonomično je, če se 40 MW poganja 4 dni.

  Manj dela, več življenja


Današnja mladina je skeptična do 40 ur tedensko dela s polnim delovnim časom. Če delata oba, bi moral biti dohodek gospodinjstva v višini 2 500 EUR dosegljiv tudi s 40 urami dela na teden. Od tega je 40 evrov obroka posojila v višini 1.000 evrov, zato bi moralo biti mogoče kupiti hišo naslednje generacije GEMINI s poceni zemljiščem.

  Postanite delničar od 200 € dalje


Novi delničar je rekel: "Jaz s svojo zelo skromno naložbo." Toda 4.000 krat 1.000 EUR je tudi 4 milijone za vse naložbe do odprtja naselja v Unkenu kot izhodišča za širitev po vsem svetu.

O velikih povečanjih kapitala lahko odloča le letna skupščina delničarjev, vendar lahko o tem odločata tudi upravni odbor in nadzorni svet. Novi osnovni kapital je namenjen izpopolnitvi dokumentov za večja načrtovana povečanja kapitala.

Tole so podrobnosti.
          E-goriva niso nevtralna glede CO2: E-goriva so optimistična glede prihodnje izpopolnjene proizvodnje: 17 kWh na liter bencina 19 kWh na liter dizelskega goriva https://2023.pege.org/03-12/slovenian.htm