Stadiul actual al tehnologiei bateriilor

Litiu-fosfat de fier peste 200 Wh/kg - sodiul este ca sarea în mare - CATL anunță 500 Wh/kg.  Începuturile bateriei cu litiu


Cine a ucis mașina electrică? Acumulatorul cu plumb și alte baterii similare, de o chimie mizerabilă. Aceasta a fost experiența mea personală între 2006 și 2009, când am distrus complet 3 seturi de baterii cu plumb în 17.300 km în timpul primului test de scuter electric.

Chiar și primele baterii cu litiu erau cu câteva ordine de mărime mai bune. Bateria din primul Tesla Roadster cântărea 408 kg pentru 56 kWh. Asta înseamnă 137 Wh/kg. BYD se baza pe fosfat de litiu și fier. Primul BYD e6 avea o baterie de 60 kWh care cântărea 750 kg. Asta înseamnă 80 Wh/kg. Astfel, BYD e6 avea temperamentul unui taxi diesel Mercedes din anii 1960 și era, de asemenea, utilizat în principal ca taxi.

  Litiu-fosfat de fier peste 200 Wh/kg


Fosfatul de litiu și fier - LiFePo4 - are avantaje considerabile față de ionul de litiu și cobalt: nu există nichel scump, nu există cobalt scump și dăunător imaginii, iar dezavantajul inițial în ceea ce privește raportul putere-greutate ar putea fi recuperat. Tesla furnizează variantele mai ieftine cu LiFePo4, BYD toate mașinile electrice cu LiFePo4.

La USGS puteți citi despre cum au evoluat rezervele exploatabile dovedite și consumul. Rezervele extractibile au crescut la 98 de milioane de tone, adică 110 kWh de baterie cu litiu pentru fiecare din cele 10 miliarde de oameni.

La un anumit nivel al prețului energiei solare și al progresului tehnic pentru extragerea litiului din apa de mare, această cifră va crește de o mie de ori dacă apa de mare este considerată un zăcământ exploatabil.

  Sodiul este ca sarea în mare


În prezent la 160 Wh/kg, în curând la 200 Wh/kg. Deja mai bună decât bateria de la primul Tesla Roadster. Bateriile cu sodiu reduc presiunea cererii de pe piața litiului și fac ca mașinile electrice să fie mai ieftine decât cele cu motoare cu combustie.

Dar unde sunt limitele superioare în aplicație? Să încercăm să punem 30.000 de tone de baterii de sodiu în nava container CMA CGM Nevada. Aceasta ar însemna 6 GWh de baterii. Nava are o putere de propulsie de 72 MW pentru 25,4 noduri, adică 47 km/h. 3.900 km la viteză maximă. La jumătate de putere, 37 km/h, aceasta crește la 6.150 km.

Cargoboturile Liberty din cel de-al doilea război mondial aveau doar 20 km/h. Cu șenilata, ar merge 21.600 km.

La un preț de 50 de euro pe kWh de baterie, acestea costă 300 de milioane de euro. Să împărțim costurile pe 10 ani, 10 transporturi mari pe an, 6 000 de containere de 40'. 300 de milioane de euro împărțit la 60 de mii de containere înseamnă 500 de euro.

În ultimii ani, costurile de transport de la Shenzhen la Kopper au fluctuat între 2.000 și 12.000 de dolari SUA pentru un container de 40'. Electricitatea ar putea deveni chiar mai ieftină decât păcura grea în ceea ce privește alimentarea unei nave.

  CATL anunță 500 Wh/kg


CATL este cel mai mare producător de baterii din lume. Cu siguranță nu anunță nimic ce nu poate livra cu certitudine. Cu 500 Wh/kg și o baterie de 600 kg într-o limuzină bună din punct de vedere aerodinamic, ai putea merge de la München la Berlin cu 200 km/h fără să o reîncarci. La 130 km/h, ar fi posibil Munchen - Berlin - Munchen, ceea ce înseamnă 1.250 km. Acest lucru duce dezbaterea privind combustibilul electronic pentru vehiculele rutiere complet în absurd. O baterie de 3 t într-un camion ar însemna 1.500 kWh și o autonomie de peste 1.000 km. Tocmai am văzut un camion pe hidrogen cu o autonomie de 400 km. Înfrângerea lobby-ului pentru hidrogen nu putea fi mai devastatoare.

Dar această baterie este destinată pentru lucruri mai înalte, pentru avioane. La Aviation Alice există în prezent baterii de 900 până la 980 kWh care cântăresc 3.600 kg. Diferența dintre greutatea celulelor și cea a pachetului complet de baterii este greu de estimat, dar 500 Wh/kg ar fi o creștere foarte substanțială. Poate o baterie de 1.500 kWh, în loc de 980 kWh?

  Reducerea vârfurilor de consum cu baterii fier-aer


Rețeaua electrică și proiectarea acesteia. Un exemplu tipic este un transformator de 400 kVA pentru 100 de case unifamiliale. Fiecare are o conexiune de 17 kW, dar dacă toată lumea ar dori 17 kW în același timp. Câtă energie solară poate fi transportată dintr-o astfel de așezare? Depinde în întregime de stocarea energiei electrice. Fără stocare 2.800 kWh într-o zi de vară foarte însorită. Cu o baterie de 3 kWh pe kW de vârf fotovoltaic deja 7.200 kWh. Dacă se introduce un al doilea nivel de baterii, nu la fel de eficiente ca cele cu litiu sau sodiu, dar foarte ieftine, s-ar putea instala mult mai multe fotovoltaice într-o astfel de așezare cu aceeași rețea electrică. Randamentul anual de 900 kWh pe kW de vârf (mix de orientări diferite) este de numai 102 W distribuiți pe 365 de zile și 24 de ore. Cel mai mare randament zilnic posibil este de 7 kWh. Distribuit pe 24 de ore 291 W. Dacă s-ar stoca fiecare randament zilnic mai mare de 150 W în baterii aer-fier, s-ar obține cu o extindere mult mai mică a rețelei.

Este frustrant faptul că nu există studii serioase privind modul de optimizare a costurilor tranziției energetice. Dimpotrivă, există doar studii despre cum să o facem cât mai scumpă posibil. Din nefericire, instrumentul bursa de disertații s-a dovedit a fi nepotrivit în acest scop, deoarece profesorii universitari îndrumători știu exact ce subiecte sunt dezirabile și pun în pericol cariera studentului. Oricât de entuziast ar fi un student în legătură cu un subiect de disertație, după o săptămână este doar "Profesorul meu m-a sfătuit cu tărie să nu-l abordez".

  Zona calamitată vizitată


Cum îi afectează inflația și dobânzile mai mari pe producătorii de case care se află în laguna albastră de la SCS (Shopping City Süd)? Continuă ca și până acum pare să fie singurul motto de acolo. Din când în când, fotovoltaicele în doze homeopate ar fi fost grozave acum 30 de ani, dar astăzi mult prea puțin. Se pune accentul pe materialele tradiționale, indiferent de costuri. Fundație de beton, mai întâi acoperișul de țiglă, apoi câteva module fotovoltaice. Dar din ce în ce mai puțini clienți își pot permite această abordare "cu orice preț".

Vizita mea a arătat în toată claritatea de ce broșura mea începe cu "Vechea EFH a murit, trăiască noua EFH". Disrupțiile anterioare au avut loc în industrii destul de vii, mașină versus cal, aparat foto digital versus film chimic, smartphone versus simplu telefon mobil, mașină electrică versus mașină cu motor cu combustie.

Dar aici este locul unde întreruperea ClimateProtectionSuperiorityHouse reprezentată de GEMINI next Generation House se întâlnește cu o industrie care are deja probleme considerabile din cauza ostilității extreme față de inovație,

  Deveniți acționar de la 200 EUR


În calitate de acționar, angajat sau cumpărător de locuințe, deveniți, de asemenea, parte a mutației de contracarare a multor evoluții negative, împotriva supraviețuirii, din societatea noastră.

Un nou acționar a spus: "Eu, cu investiția mea foarte modestă", dar 4.000 ori 1.000 de euro înseamnă 4 milioane de euro pentru toate investițiile până la deschiderea așezării din Unken ca punct de plecare pentru extinderea la nivel mondial.

Numai Adunarea Generală Anuală poate decide cu privire la marile majorări de capital, dar iată ce pot decide Consiliul de Administrație și Consiliul de Supraveghere. Noul capital social servește la perfectarea documentelor pentru majorările de capital mai mari planificate.

Iată care sunt detaliile.
          Stadiul actual al tehnologiei bateriilor: Litiu-fosfat de fier peste 200 Wh/kg - sodiul este ca sarea în mare - CATL anunță 500 Wh/kg. https://2023.pege.org/04-23/romanian.htm