Αντλία θερμότητας: οικονομία της αγοράς έναντι της καταναγκαστικής οικονομίας

Ανανέωση αντλίας θερμότητας αντί για καυστήρα αερίου σε παλιό κτίριο; Δεν έλαβα προσφορά: Οι εταιρείες αντλιών θερμότητας είναι συλλέκτες κερασιών, το κέικ δεν είναι αρκετά καλό.


Το 2018, στην αρχή του έργου Hintersee, έδωσα τα στοιχεία επικοινωνίας μου σε κάποιον ιστότοπο. Ένας εκπρόσωπος για τις αντλίες θερμότητας επικοινώνησε μαζί μου και με επισκέφθηκε. Στη συνέχεια μου έγινε μια προσφορά ύψους 16.000 ευρώ. Δεν θα έπαιρνα ούτε το παλιοσίδερο για 6.000 ευρώ.

Το έργο Triple-Tiny, που ήταν η αρχική ονομασία του GEMINI next Generation, ξεκίνησε το 2019. Αρχικά ήρθα σε επαφή με ευρωπαϊκές εταιρείες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας. Στη συνέχεια έψαξα στο Alibaba και στις 40.000 προσφορές αντλιών θερμότητας. Οι τιμές ήταν απολύτως συγκλονιστικά χαμηλές.

Στη συνέχεια κατέθεσα καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ: Υποψία καθορισμού τιμών και σύμπραξης μεταξύ των κατασκευαστών αντλιών θερμότητας στην ΕΕ. Αιτιολόγηση: Ο Γερμανός εργαζόμενος κερδίζει σημαντικά περισσότερα από τον Κινέζο εργαζόμενο, αλλά ο Κινέζος εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει σημαντικά περισσότερες αντλίες θερμότητας για τον μισθό του.

  Αντλίες θερμότητας σε νέα κτίρια δεν τίθεται θέμα


Για τα νέα κτίρια, η αντλία θερμότητας δεν αποτελεί καθόλου θέμα, τουλάχιστον αν έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε απευθείας από το Alibaba ή αν έχετε έναν φθηνό προμηθευτή. Ωστόσο, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για τα παλιά κτίρια. Με την πάροδο των ετών, κάποιοι γνωστοί μου θέλησαν να μετατραπούν σε αντλία θερμότητας.

Δεν πραγματοποίησα καμία από αυτές τις επιθυμίες, επειδή οι υπολογισμοί κερδοφορίας ήταν πολύ σφιχτοί. Ένας ετήσιος συντελεστής απόδοσης 2,3 αντί για 2,7 θα μπορούσε να καταστρέψει μια φιλία: "Μου συστήσατε αυτό το #!#!#!#! και τώρα πληρώνω περισσότερα από πριν". Υπάρχουν πάντα οι λειτουργικές δαπάνες του παλαιού συστήματος θέρμανσης σε σχέση με την πιστωτική δόση και τις λειτουργικές δαπάνες του νέου συστήματος θέρμανσης. Σε ένα νέο κτίριο, δεν τίθεται θέμα 4 kWh θερμότητας έναντι 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά μπορείτε να επιτύχετε τουλάχιστον 2,5 kWh θερμότητας με 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας με νέα θερμαντικά σώματα; Η αναβάθμιση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει περιπετειώδες κόστος. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τη δραστική αύξηση των επιτοκίων των δανείων. Εξάλλου, το επιτόκιο του δανείου συν το λειτουργικό κόστος ισχύουν για την αλλαγή.

  Υβριδική λύση


Όταν κάνει πολύ κρύο, οι αντλίες θερμότητας αέρα εκφυλίζονται σε ηλεκτρική θέρμανση. Τι θα γινόταν αν όλοι είχαν μια αντλία θερμότητας αέρα; Κανένα πρόβλημα σε νέα κτίρια σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς του Σάλτσμπουργκ, αλλά αρκετά διαφορετικό σε υφιστάμενα κτίρια.

Αυτή τη στιγμή ζω σε ένα τέτοιο παλιό κτίριο. Το σπίτι χτίστηκε το 1997. Εξωτερικοί τοίχοι u=0,5, οροφή u=0,3. Αυτοί ήταν οι τότε οικοδομικοί κανονισμοί, που υπαγορεύονταν από το λόμπι των τούβλων. Το λόμπι ήταν, η τιμή u για τον τοίχο πρέπει να είναι τόσο κακή ώστε το καλύτερο τούβλο μας να μπορεί να την ικανοποιήσει χωρίς πρόσθετη μόνωση. 4 σπίτια με περίπου 270 m² ζωτικού χώρου το καθένα τροφοδοτούνται κεντρικά από έναν καυστήρα αερίου. Οι σωληνώσεις ζεστού νερού είναι τοποθετημένες μέσω του υπόγειου γκαράζ και θερμαίνονται ηλεκτρικά. Το κόστος είναι περιπετειώδες 25.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Όταν επρόκειτο να αντικατασταθεί ο παλιός καυστήρας αερίου, προσπάθησα να προτείνω 4 αντλίες θερμότητας, μία στο υπόγειο για κάθε ένα από τα 4 σπίτια. Είτε για πλήρη παροχή είτε τουλάχιστον για θέρμανση μέχρι τους -2°. Η παλιά θέρμανση με φυσικό αέριο, μόλις κάνει πιο κρύο. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα ότι οι 4 αντλίες θερμότητας θα ήταν πιο κοντά στον καταναλωτή, καθιστώντας περιττή την ηλεκτρική αναθέρμανση των σωλήνων ζεστού νερού.

Δεν πήρα προσφορά: Η τούρτα δεν είναι αρκετά καλή.

  Η σύναψη συμβάσεων ως λύση


Κυκλοφορούν τέτοιες περιπετειώδεις υποσχέσεις, όπως: "Για τους φτωχούς ανθρώπους, επιδοτούμε έως και 80 δαπάνες". Πώς θα μπορούσε μια τόσο φτωχή οικογένεια να θερμαίνεται μόνο μέχρι τώρα, όταν η οικονομική αντλία θερμότητας πρέπει να επιδοτηθεί με κόστος 80; Είναι η μετατροπή τώρα μια εξοικονόμηση κόστους ή τόσο ακριβή που πρέπει να αναλάβετε το κόστος για τους Armen 80;

Όταν οι πολιτικοί υπόσχονται τόσο μεγαλοπρεπώς ότι η μετάβαση σε αντλίες θερμότητας εξοικονομεί χρήματα, τότε η σύναψη συμβάσεων θα ήταν η ιδανική λύση. Ένα συμβόλαιο: "Παρέχουμε θερμότητα στο 80 % του κόστους του σημερινού σας συστήματος θέρμανσης". Αυτό σημαίνει ότι ο συμβαλλόμενος πάροχος αναλαμβάνει τα πάντα. Αγορά της αντλίας θερμότητας, εγκατάσταση, αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων, ενδεχομένως μετατροπή σε θέρμανση τοίχου ή δαπέδου. Φυσικά, φροντίζει επίσης για τα απαραίτητα δάνεια. Ο συμβαλλόμενος πελάτης πρέπει να κάνει μόνο ένα πράγμα: να πληρώσει 80 για θέρμανση, ό,τι πλήρωνε μέχρι τώρα για θέρμανση με το παλιό σύστημα θέρμανσης. Ή αυτό που θα πλήρωνε για θέρμανση χωρίς ανακαίνιση. Για παράδειγμα: πριν από την ανακαίνιση και την αντλία θερμότητας, πληρώνατε 2.000 € ετησίως για 20.000 kWh θερμότητας. Η ανακαίνιση μείωσε τη ζήτηση θερμότητας σε 10.000 kWh. Τώρα πληρώνετε 16 λεπτά/kWh, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος ανακαίνισης.

Αυτή θα ήταν μια ειλικρινής λύση, σε πλήρη αντίθεση με τις αυτοαναιρούμενες διαφημιστικές ασυναρτησίες των πράσινων πολιτικών.

Όσοι έχουν την τεχνογνωσία να αγοράσουν απευθείας από την Alibaba μπορούν φυσικά να εξοικονομήσουν πολύ περισσότερα, αλλά η προσφορά της εργολαβίας θα είναι μια σίγουρη εξοικονόμηση σε σχέση με το υπάρχον κόστος θέρμανσης.

  Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς μειώνει το κόστος


Γιατί ένα εξαιρετικά πρωτόγονο κινητό τηλέφωνο κόστιζε πάνω από 1.000 € το 1993, αλλά ένα απλό smartphone μπορεί να παραγγελθεί στο AliExpress με μόλις 40 €; Αυτή είναι η τεχνική πρόοδος και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Ένας διαρκώς αυξανόμενος, αλλά ουδέτερος ως προς τα έσοδα φόρος CO2 αποτελεί μέρος της διακυβέρνησης της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αγαπητές επιχειρήσεις, κάντε στους πελάτες σας προσφορές για να γλιτώσουν από τον φόρο CO2 που είναι τόσο καλές που οι πελάτες σας ενθουσιάζονται με αυτές.

  Η καταναγκαστική οικονομία αυξάνει το κόστος


Η βιομηχανία αντλιών θερμότητας εδώ επιλέγει τα κεράσια. Ποτέ δεν ήθελαν τη μαζική αγορά. Ήθελαν μόνο μια μικρή αγορά με υψηλά περιθώρια κέρδους. Αυτή η βιομηχανία υποτίθεται ότι τώρα θα αποκτήσει νέους πελάτες μέσω καταναγκαστικών μέτρων;

Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν αρκετές εταιρείες αντλιών θερμότητας που δεν υπέβαλαν προσφορά για αυτό το συγκρότημα κατοικιών με 4 κατοικίες και 270 m² ζωτικού χώρου η καθεμία. Απλώς δεν το προσέφεραν επειδή ήθελαν να χρεώνουν τόσο υψηλές τιμές που θα ήταν πολύ ακριβό. Χωρίς σουλτανίνες, μόνο συνηθισμένο κέικ.

Ποια θα ήταν όμως η προσφορά αν του είχε απαγορευτεί να ανταλλάξει τον παλιό καυστήρα αερίου με έναν καινούργιο; Θα ήταν όλοι οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες τόσο φτωχοί που θα χρειάζονταν 80 επιδοτήσεις;

  Η διαφορά μεταξύ ενός μέλους της ένωσης και ενός μετόχου


Ένα μέλος της ένωσης δωρίζει τη συνδρομή του στην ένωση και είναι ευτυχής αν η ένωση είναι επιτυχής. Αν όχι, έχω υποστηρίξει έναν καλό σκοπό.

Ένας μέτοχος αγοράζει μετοχές από μια ανώνυμη εταιρεία. Εάν η AG είναι επιτυχής, οι μετοχές του αξίζουν πολύ περισσότερο. Στην περίπτωση της GEMINI next Generation AG, η ανταμοιβή του για την υποστήριξη ενός καλού σκοπού.

Ως μέτοχος, εργαζόμενος ή αγοραστής κατοικίας, γίνεστε επίσης μέρος της αντιπολίτευσης ενάντια σε πολλές αρνητικές, αντι-επιβιωτικές εξελίξεις στην κοινωνία μας.

Ένας νέος μέτοχος είπε "Εγώ με την πολύ μικρή μου επένδυση", αλλά 4.000 επί 1.000 € είναι επίσης 4 εκατομμύρια για όλες τις επενδύσεις μέχρι το άνοιγμα του οικισμού στο Unken ως αφετηρία για παγκόσμια επέκταση.

Μόνο η Ετήσια Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο μπορούν να αποφασίσουν τα εξής. Το νέο μετοχικό κεφάλαιο χρησιμεύει για την τελειοποίηση των εγγράφων για τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.
          Αντλία θερμότητας: οικονομία της αγοράς έναντι της καταναγκαστικής οικονομίας: Ανανέωση αντλίας θερμότητας αντί για καυστήρα αερίου σε πα https://2023.pege.org/05-21/greek.htm