Hőszivattyú: piacgazdaság kontra kényszerítő gazdaság

Gázégő helyett hőszivattyú felújítása régi épületben? Nem kaptam ajánlatot: A hőszivattyú cégek cseresznyeválogatók, a torta nem elég jó.


2018-ban, a Hintersee-projekt kezdetén néhány weboldalon megadtam az elérhetőségeimet. A hőszivattyúk egyik képviselője felvette velem a kapcsolatot és meglátogatott. Ezután kaptam egy 16 000 eurós ajánlatot. Még a 6000 euróért sem akartam elfogadni a selejtet.

A Triple-Tiny projekt, amely a GEMINI next Generation eredeti neve volt, 2019-ben indult. Először európai cégekkel vettem fel a kapcsolatot a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Aztán körülnéztem az Alibabán és a 40 000 hőszivattyú ajánlatot. Az árak teljesen megdöbbentően alacsonyak voltak.

Ezután panaszt nyújtottam be az EU Versenypolitikai Bizottságához: az EU hőszivattyúgyártói közötti árrögzítés és kartellezés gyanúja. Indoklás: A német munkavállaló lényegesen többet keres, mint a kínai munkavállaló, de a kínai munkavállaló lényegesen több hőszivattyút engedhet meg magának a fizetéséért.

  Hőszivattyúk új épületekben nem kérdés


Új épületek esetében a hőszivattyú egyáltalán nem kérdés, legalábbis ha van lehetősége közvetlenül az Alibabán vásárolni, vagy van egy olcsó beszállítója. A régi épületek esetében azonban egészen más a helyzet. Az évek során néhány ismerősöm hőszivattyúra akart átállni.

Egyik kívánságomat sem valósítottam meg, mert a jövedelmezőségi számítások túl szűkösek voltak. Egy 2,7 helyett 2,3 éves teljesítménytényezővel tönkre lehetett volna tenni egy barátságot: "Te ajánlottad nekem ezt a #!#!#!#! és most többet fizetek, mint korábban". Mindig ott vannak a régi fűtési rendszer üzemeltetési költségei az új fűtési rendszer hiteltörlesztési és üzemeltetési költségeivel szemben. Egy új épületben nem kérdés a 4 kWh hő versus 1 kWh áram.

De lehet-e legalább 2,5 kWh hőt elérni 1 kWh villamos energiával az új radiátorokkal? A padlófűtés utólagos felszerelése kalandos költségekkel jár. A problémát súlyosbítja a hitelkamatok drasztikus emelkedése. Hiszen a hitelkamat plusz az üzemeltetési költségek az átállásra vonatkoznak.

  Hibrid megoldás


Ha nagyon hideg van, a léghőszivattyúk villanyfűtéssé fajulnak. Mi lenne, ha mindenkinek léghőszivattyúja lenne? A salzburgi építési előírások szerint az új épületeknél nem jelent problémát, de a meglévő épületeknél egészen más a helyzet.

Jelenleg egy ilyen régi épületben lakom. A ház 1997-ben épült. Külső falak u=0,5, tető u=0,3. Ezek voltak az akkori építési előírások, amit a téglagyár diktált. A lobbizás az volt, hogy a fal u-értékének olyan rossznak kell lennie, hogy a legjobb téglánk is teljesíteni tudja plusz szigetelés nélkül. 4 ház, egyenként kb. 270 m² lakóterű, központi gázégővel ellátott. A melegvízvezetékek a mélygarázsban vannak lefektetve és elektromosan fűtenek. Költségek kalandos 25.000 kWh villamos energia évente.

Amikor a régi gázégőt le kellett volna cserélni, megpróbáltam 4 hőszivattyút javasolni, egyet-egyet a pincében mind a 4 ház számára. Vagy teljes ellátásra, vagy legalább -2°-ig történő fűtésre. A régi gázfűtés, amint hidegebb lesz. Ennek az lett volna az előnye, hogy a 4 hőszivattyú közelebb lett volna a fogyasztóhoz, így feleslegessé vált volna a melegvízcsövek elektromos újrafűtése.

Nem kaptam árajánlatot: A hőszivattyú cégek cseresznyeválogatók, a torta nem elég jó.

  A szerződéskötés mint megoldás


Olyan kalandos ígéretek keringenek, mint például: "A szegény embereknek 80 százalékig támogatjuk a költségeket". Hogyan tudott egy ilyen szegény család eddig csak fűteni, amikor a takarékos hőszivattyút 80-ig kell támogatni? Az átalakítás most költségmegtakarítást jelent, vagy olyan drága, hogy át kell vállalnia az Armen 80 költségeit?

Amikor a politikusok olyan nagyképűen ígérik, hogy a hőszivattyúkra való áttérés pénzt takarít meg, akkor a szerződéskötés lenne az ideális megoldás. Egy szerződés: "Mi a jelenlegi fűtési rendszer költségének 80 %-áért szállítjuk a hőt". Ez azt jelenti, hogy a szerződő szolgáltató gondoskodik mindenről. A hőszivattyú megvásárlása, beszerelése, a radiátorok cseréje, esetleg átalakítása fal- vagy padlófűtésre. Természetesen a szükséges hitelekről is gondoskodik. A szerződő ügyfélnek csak egy dolgot kell tennie: 80 forintot fizetni a fűtésért, amit eddig a régi fűtési rendszerrel fizetett a fűtésért. Vagy amit felújítás nélkül fizetett volna a fűtésért. Például: a felújítás és a hőszivattyú előtt évente 2000 €-t fizetett 20 000 kWh hőért. A felújítással a hőigénye 10 000 kWh-ra csökkent. Ön most 16 cent/kWh-t fizet, ami tartalmazza a felújítás költségeit.

Ez lenne az őszinte megoldás, amely szöges ellentétben állna a zöld politikusok önellentmondásos reklámhülyeségével.

Azok, akiknek van hozzáértésük, hogy közvetlenül az Alibabától vásároljanak, természetesen sokkal többet spórolhatnak, de a szerződéskötési ajánlat biztos megtakarítást jelentene a meglévő fűtési költségekhez képest.

  A szabad piacgazdaság csökkenti a költségeket


Miért került egy rendkívül kezdetleges mobiltelefon 1993-ban több mint 1000 euróba, de egy egyszerű okostelefon már 40 euróért megrendelhető az AliExpressen? Ez a technikai fejlődés és a szabad piacgazdaság.

A folyamatosan emelkedő, de bevételsemleges CO2-adó a szabad piacgazdaság irányításának része. Kedves vállalkozások, tegyenek ügyfeleiknek olyan jó ajánlatokat a CO2-adó alóli megmenekülésre, amelyek olyan jók, hogy ügyfeleik lelkesednek értük.

  A kényszerítő gazdaság növeli a költségeket


A hőszivattyúipar itt cseresznyézik. Soha nem akarták a tömegpiacot. Csak egy kis piacot akartak, magas haszonkulccsal. Ennek az iparágnak most kényszerítő intézkedésekkel kellene új ügyfeleket szereznie?

Néhány évvel ezelőtt több hőszivattyús cég nem adott be ajánlatot erre a 4 házból álló, egyenként 270 m² lakóterületű lakóparkra. Egyszerűen azért nem kínálták, mert olyan magas árakat akartak felszámítani, hogy az túl drága lett volna. Nem volt szultán, csak közönséges sütemény.

De mi lett volna az ajánlat, ha megtiltották volna neki, hogy a régi gázégőt egy újra cserélje? Minden bérlő és tulajdonos olyan szegény lett volna, hogy 80 támogatásra lett volna szükség?

  Az egyesületi tag és a részvényes közötti különbség


Az egyesületi tag felajánlja tagdíját az egyesületnek, és örül, ha az egyesület sikeres. Ha nem, akkor is egy jó ügyet támogattam.

Egy részvényes részvényt vásárol egy részvénytársaságtól. Ha az AG sikeres, a részvényei sokkal többet érnek. A GEMINI next Generation AG esetében a jó ügy támogatásának jutalma.

Részvényesként, alkalmazottként vagy lakásvásárlóként Ön is részese lesz a ellenmozgalomnak, amely a társadalmunkban zajló számos negatív, túlélésellenes fejlemény ellen irányul.

Egy új részvényes azt mondta: "Én az én nagyon szerény befektetésemmel", de 4.000-szer 1.000 € is 4 millió az összes befektetéshez az unkeni telep megnyitásáig, mint a világméretű terjeszkedés kiindulópontja.

A nagy tőkeemelésekről csak az éves közgyűlés dönthet, de a következőkről az igazgatóság és a felügyelőbizottság dönthet. Az új alaptőke a tervezett nagyobb tőkeemelések dokumentumainak tökéletesítésére szolgál.

Itt vannak a részletek.
          Hőszivattyú: piacgazdaság kontra kényszerítő gazdaság: Gázégő helyett hőszivattyú felújítása régi épületben? Nem kaptam ajánlatot: A hőszivattyú cégek cseresznyeválogatók, a torta nem elég jó. https://2023.pege.org/05-21/hungarian.htm