Pompa de căldură: economia de piață versus economia coercitivă

Reînnoiți pompa de căldură în locul arzătorului pe gaz în clădirea veche? Nu am primit nicio ofertă: Companiile de pompe de căldură sunt niște chermeze, prăjitura nu este suficient de bună.


În 2018, la începutul proiectului Hintersee, mi-am dat datele de contact pe un site. Un reprezentant pentru pompe de căldură m-a contactat și m-a vizitat. Am primit apoi o ofertă de 16.000 de euro. Nu am vrut să accept nici măcar rebutul pentru 6.000 de euro.

Proiectul Triple-Tiny, care a fost numele inițial al proiectului GEMINI next Generation, a început în 2019. Mai întâi am contactat companii europene în legătură cu pompele de căldură. Apoi m-am uitat pe Alibaba și pe cele 40.000 de oferte de pompe de căldură. Prețurile erau absolut șocant de mici.

Am depus apoi o plângere la Comisia pentru concurență a UE: Suspiciune de fixare a prețurilor și de cartelizare între producătorii de pompe de căldură din UE. Motivul: Muncitorul german câștigă mult mai mult decât muncitorul chinez, dar muncitorul chinez își poate permite mult mai multe pompe de căldură pentru salariul său.

  Pompele de căldură în clădirile noi nu se pune problema


Pentru clădirile noi, pompa de căldură nu este deloc o problemă, cel puțin dacă ai posibilitatea de a cumpăra direct de pe Alibaba sau ai un furnizor ieftin. Situația este însă cu totul alta pentru clădirile vechi. De-a lungul anilor, unii dintre cunoscuții mei au vrut să se convertească la o pompă de căldură.

Nu am realizat niciuna dintre aceste dorințe, deoarece calculele de rentabilitate erau prea strânse. Un factor de performanță anuală de 2,3 în loc de 2,7 ar fi putut distruge o prietenie: "Mi-ai recomandat acest #!#!#! și acum plătesc mai mult decât înainte". Întotdeauna există costurile de funcționare ale vechiului sistem de încălzire față de rata de credit și costurile de funcționare ale noului sistem de încălzire. Într-o clădire nouă, nu se pune problema a 4 kWh de căldură versus 1 kWh de electricitate.

Dar puteți obține cel puțin 2,5 kWh de căldură cu 1 kWh de energie electrică cu ajutorul noilor radiatoare? Modernizarea încălzirii prin pardoseală are costuri aventuroase. Problema a fost exacerbată de creșterea drastică a dobânzilor la credite. La urma urmei, la schimbare se aplică rata împrumutului plus costurile de exploatare.

  Soluție hibridă


Atunci când este foarte frig, pompele de căldură cu aer degenerează în încălzire cu energie electrică. Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar avea o pompă de căldură cu aer? Nicio problemă în clădirile noi, conform reglementărilor din Salzburg, dar cu totul altfel în clădirile existente.

Eu locuiesc în prezent într-o astfel de clădire veche. Casa a fost construită în 1997. Pereți exteriori u=0,5, acoperiș u=0,3. Acestea erau normele de construcție de la acea vreme, dictate de lobby-ul de cărămidă. Lobby-ul a fost: valoarea u pentru pereți trebuie să fie atât de proastă încât cea mai bună cărămidă a noastră să o poată îndeplini fără o izolație suplimentară. 4 case cu aproximativ 270 m² de spațiu de locuit fiecare sunt alimentate centralizat cu un arzător pe gaz. Conductele de apă caldă sunt trase prin garajul subteran și sunt încălzite electric. Costă un aventuros 25.000 kWh de energie electrică pe an.

Când trebuia înlocuit vechiul arzător pe gaz, am încercat să propun 4 pompe de căldură, câte una la subsol pentru fiecare din cele 4 case. Fie pentru alimentare completă, fie măcar pentru încălzire până la -2°. Vechea încălzire pe gaz, odată ce se face mai frig. Acest lucru ar fi avut avantajul că cele 4 pompe de căldură ar fi fost mai aproape de consumator, făcând superfluă reîncălzirea electrică a conductelor de apă caldă.

Nu am primit o ofertă: Companiile de pompe de căldură sunt niște "cherry pickers", prăjitura nu este suficient de bună.

  Contractarea ca soluție


Există astfel de promisiuni aventuroase care circulă, cum ar fi: "Pentru persoanele sărace, subvenționăm până la 80 de costuri". Cum ar putea o familie atât de săracă să se încălzească doar până acum, dacă pompa de căldură economică trebuie subvenționată la un cost de 80? Conversia reprezintă acum o economie de costuri sau este atât de costisitoare încât trebuie să preluați costurile pentru Armen 80?

Atunci când politicienii promit atât de mult că trecerea la pompe de căldură economisește bani, atunci contractarea ar fi soluția ideală. Un contract: "Furnizăm căldură la 80 % din costul sistemului dvs. actual de încălzire". Aceasta înseamnă că furnizorul de contcting se ocupă de tot. Achiziționarea pompei de căldură, instalarea, înlocuirea radiatoarelor, eventual transformarea în încălzire prin perete sau prin pardoseală. Bineînțeles, se ocupă și de împrumuturile necesare. Clientul contractant nu trebuie să facă decât un singur lucru: să plătească 80 de euro pentru căldură ceea ce a plătit până acum pentru căldură cu vechiul sistem de încălzire. Sau ceea ce ar fi plătit pentru căldură fără renovare. De exemplu: înainte de renovare și de pompa de căldură, plăteați 2.000 € pe an pentru 20.000 kWh de căldură. Prin renovare, cererea de căldură a fost redusă la 10 000 kWh. Acum plătiți 16 cenți/kWh, ceea ce include costurile de renovare.

Aceasta ar fi o soluție onestă, în contrast puternic cu prostiile publicitare contradictorii ale politicienilor ecologiști.

Cei care au expertiza necesară pentru a cumpăra direct de la Alibaba pot, desigur, să economisească mult mai mult, dar oferta de contractare ar fi o economie asigurată față de costurile de încălzire existente.

  Economia de piață liberă reduce costurile


De ce în 1993 un telefon mobil extrem de primitiv costa peste 1.000 de euro, în timp ce un simplu smartphone poate fi comandat pe AliExpress pentru doar 40 de euro? Acesta este progresul tehnic și o economie de piață liberă.

O taxă pe CO2 în continuă creștere, dar neutră din punct de vedere al veniturilor, face parte din sistemul de conducere al economiei de piață. Stimate întreprinderi, propuneți clienților dumneavoastră oferte de scutire de taxa pe CO2 care să fie atât de avantajoase încât să îi entuziasmeze.

  Economia coercitivă crește costurile


Industria pompelor de căldură de aici face o selecție selectivă. Nu au vrut niciodată piața de masă. Au vrut doar o piață mică cu marje de profit ridicate. Această industrie ar trebui acum să atragă noi clienți prin măsuri coercitive?

În urmă cu câțiva ani, mai multe companii de pompe de căldură nu au depus o ofertă pentru acest complex rezidențial cu 4 case și 270 m² de spațiu de locuit fiecare. Pur și simplu nu l-au oferit pentru că au vrut să perceapă prețuri atât de mari încât ar fi fost prea scump. Fără sultanină, doar prăjitură obișnuită.

Dar care ar fi fost oferta dacă i s-ar fi interzis să schimbe vechiul arzător cu gaz cu unul nou? Ar fi fost toți chiriașii și proprietarii atât de săraci încât ar fi fost necesare 80 de subvenții?

  Diferența dintre un membru de asociație și un acționar


Un membru al unei asociații își donează cotizația de membru asociației și este fericit dacă asociația are succes. Dacă nu, am sprijinit o cauză bună.

Un acționar cumpără acțiuni de la o societate pe acțiuni. În cazul în care AG are succes, acțiunile sale valorează mult mai mult. În cazul GEMINI next Generation AG, este răsplata sa pentru susținerea unei cauze bune.

În calitate de acționar, angajat sau cumpărător de locuințe, deveniți, de asemenea, parte a mutației de contracarare a multor evoluții negative, împotriva supraviețuirii, din societatea noastră.

Un nou acționar a spus: "Eu, cu investiția mea foarte modestă", dar 4.000 ori 1.000 de euro înseamnă 4 milioane de euro pentru toate investițiile până la deschiderea așezării din Unken ca punct de plecare pentru extinderea la nivel mondial.

Numai Adunarea Generală Anuală poate decide cu privire la marile majorări de capital, dar iată ce pot decide Consiliul de Administrație și Consiliul de Supraveghere. Noul capital social servește la perfectarea documentelor pentru majorările de capital mai mari planificate.

Iată care sunt detaliile.
          Pompa de căldură: economia de piață versus economia coercitivă: Reînnoiți pompa de căldură în locul arzătorului pe gaz în clădirea veche? Nu am primit nicio ofertă: Companiile de pompe de căldură sunt niște chermeze, prăjitura nu este suf https://2023.pege.org/05-21/romanian.htm