Toplotna črpalka: tržno gospodarstvo proti prisilnemu gospodarstvu

Prenova toplotne črpalke namesto plinskega gorilnika v stari stavbi? Nisem dobil ponudbe: Podjetja za toplotne črpalke izbirajo češnje, torta ni dovolj dobra.


Leta 2018, na začetku projekta Hintersee, sem na neki spletni strani navedel svoje kontaktne podatke. Predstavnik za toplotne črpalke je stopil v stik z mano in me obiskal. Nato sem dobil ponudbo za 16.000 EUR. Niti za 6.000 EUR nisem hotel sprejeti odpadnega materiala.

Projekt Triple-Tiny, ki je bil prvotno ime za GEMINI naslednje generacije, se je začel leta 2019. Najprej sem vzpostavil stik z evropskimi podjetji glede toplotnih črpalk. Nato sem se ozrl po spletni strani Alibaba in si ogledal 40.000 ponudb toplotnih črpalk. Cene so bile naravnost šokantno nizke.

Nato sem vložil pritožbo pri Komisiji EU za konkurenco: Sum določanja cen in kartelnega dogovarjanja med proizvajalci toplotnih črpalk v EU. Razlog: Nemški delavec zasluži bistveno več kot kitajski, vendar si kitajski delavec za svojo plačo lahko privošči bistveno več toplotnih črpalk.

  Toplotne črpalke v novih stavbah brez dvoma


Za nove stavbe toplotna črpalka sploh ni problem, vsaj če imate možnost neposrednega nakupa na Alibabi ali imate poceni dobavitelja. Pri starih stavbah pa je položaj precej drugačen. V preteklih letih je nekaj mojih znancev želelo preiti na toplotno črpalko.

Nobene od teh želja nisem uresničil, ker so bili izračuni donosnosti prenaporni. Letni faktor donosnosti 2,3 namesto 2,7 bi lahko uničil prijateljstvo: "Priporočil si mi to #!#!#!#! in zdaj plačujem več kot prej." Vedno so tu še obratovalni stroški starega ogrevalnega sistema v primerjavi z obroki kredita in obratovalnimi stroški novega ogrevalnega sistema. V novi stavbi ni vprašanja 4 kWh toplote proti 1 kWh električne energije.

Toda ali lahko z novimi radiatorji dosežete vsaj 2,5 kWh toplote z 1 kWh električne energije? Posodobitev talnega ogrevanja je povezana s tveganimi stroški. Težava se je še povečala zaradi drastičnega dviga obrestnih mer za posojila. Navsezadnje se za prehod na novo ogrevanje uporablja obrestna mera za posojilo in obratovalni stroški.

  Hibridna rešitev


Ko je zelo hladno, se zračne toplotne črpalke spremenijo v ogrevanje na elektriko. Kaj pa, če bi vsi imeli toplotno črpalko zrak? V skladu s salzburškimi gradbenimi predpisi pri novogradnjah ni težav, pri obstoječih stavbah pa je povsem drugače.

Trenutno živim v takšni stari stavbi. Hiša je bila zgrajena leta 1997. Zunanje stene u=0,5, streha u=0,3. Takšni so bili takratni gradbeni predpisi, ki jih je narekovala opečna lopa. Lobiranje je bilo, da mora biti vrednost u za steno tako slaba, da jo naša najboljša opeka lahko doseže brez dodatne izolacije. 4 hiše s približno 270 m² bivalnih površin so centralno oskrbovane s plinskim gorilnikom. Cevi za toplo vodo so speljane skozi podzemno garažo in se ogrevajo električno. Stroški električne energije znašajo 25.000 kWh na leto.

Ko je bilo treba zamenjati stari plinski gorilnik, sem poskušal predlagati 4 toplotne črpalke, po eno v kleti za vsako od 4 hiš. Bodisi za popolno oskrbo ali vsaj za ogrevanje do -2°. Ko se ohladi, se bo uporabljalo staro plinsko ogrevanje. Prednost tega bi bila, da bi bile 4 toplotne črpalke bližje porabniku, zaradi česar bi bilo električno dogrevanje cevi za toplo vodo odveč.

Nisem dobil ponudbe: Podjetja, ki se ukvarjajo s toplotnimi črpalkami, izbirajo češnje, torta ni dovolj dobra.

  Sklepanje pogodb kot rešitev


Naokoli se pojavljajo tako drzne obljube, kot so: "Revnim ljudem subvencioniramo do 80 stroškov". Kako se je lahko tako revna družina do zdaj samo ogrevala, ko pa je treba varčno toplotno črpalko subvencionirati do 80 stroškov? Ali je preusmeritev zdaj prihranek ali tako draga, da morate prevzeti stroške za Armen 80?

Ko politiki tako veličastno obljubljajo, da prehod na toplotne črpalke prihrani denar, bi bilo sklepanje pogodb idealna rešitev. Pogodba: "Dobavljamo toploto za 80 % stroškov vašega sedanjega ogrevalnega sistema". To pomeni, da pogodbeni ponudnik poskrbi za vse. Nakup toplotne črpalke, vgradnja, zamenjava radiatorjev, po možnosti preklop na stensko ali talno ogrevanje. Seveda poskrbi tudi za potrebna posojila. Pogodbeni odjemalec mora storiti le eno: za toploto mora plačati 80, kolikor je doslej plačeval za toploto s starim ogrevalnim sistemom. Ali kolikor bi plačal za toploto brez prenove. Na primer: pred prenovo in toplotno črpalko ste za 20.000 kWh toplote plačevali 2.000 EUR na leto. S prenovo se je potreba po toploti zmanjšala na 10.000 kWh. Zdaj plačujete 16 centov/kWh, kar vključuje stroške prenove.

To bi bila poštena rešitev, ki bi bila v popolnem nasprotju s samoumevnimi reklamnimi puhlicami zelenih politikov.

Tisti, ki imajo znanje in izkušnje za nakup neposredno pri Alibabi, lahko seveda prihranijo veliko več, vendar bi bila pogodbena ponudba zagotovljen prihranek v primerjavi z obstoječimi stroški ogrevanja.

  Svobodno tržno gospodarstvo znižuje stroške


Zakaj je izredno primitiven mobilni telefon leta 1993 stal več kot 1.000 EUR, zdaj pa lahko preprost pametni telefon na AliExpressu naročite že za 40 EUR? To je tehnični napredek in svobodno tržno gospodarstvo.

Nenehno naraščajoč, vendar s prihodki nevtralen davek na CO2 je del upravljanja svobodnega tržnega gospodarstva. Spoštovana podjetja, svojim strankam pripravite ponudbe za izogibanje davku na CO2, ki so tako dobre, da so vaše stranke nad njimi navdušene.

  Prisilno gospodarstvo povečuje stroške


Industrija toplotnih črpalk tu izbira med višnjami. Nikoli si niso želeli množičnega trga. Želeli so le majhen trg z visokimi dobički. Ta industrija naj bi zdaj nove stranke pridobivala s prisilnimi ukrepi?

Pred nekaj leti je bilo več podjetij za toplotne črpalke, ki niso oddala ponudbe za ta stanovanjski kompleks s štirimi hišami in 270 m² stanovanjske površine v vsaki. Enostavno je niso ponudili, ker so želeli zaračunavati tako visoke cene, da bi bila predraga. Brez sultan, samo navadno pecivo.

Toda kakšna bi bila ponudba, če bi mu bilo prepovedano zamenjati stari plinski gorilnik za novega? Ali bi bili vsi najemniki in lastniki tako revni, da bi bilo potrebnih 80 subvencij?

  Razlika med članom združenja in delničarjem


Član združenja nameni svojo članarino združenju in je vesel, če je združenje uspešno. Če ne, sem podprl dober namen.

Delničar kupi delnice delniške družbe. Če je delniška družba uspešna, so njegove delnice vredne veliko več. V primeru družbe GEMINI next Generation AG je to nagrada za podporo dobremu namenu.

Kot delničar, zaposleni ali kupec stanovanja postanete tudi del protislovnega gibanja proti številnim negativnim, proti preživetju usmerjenim dogodkom v naši družbi.

Novi delničar je rekel: "Jaz s svojo zelo skromno naložbo." Toda 4.000 krat 1.000 EUR je tudi 4 milijone za vse naložbe do odprtja naselja v Unkenu kot izhodišča za širitev po vsem svetu.

O velikih povečanjih kapitala lahko odloča le letna skupščina delničarjev, vendar lahko o tem odločata tudi upravni odbor in nadzorni svet. Novi osnovni kapital je namenjen izpopolnitvi dokumentov za večja načrtovana povečanja kapitala.

Tole so podrobnosti.
          Toplotna črpalka: tržno gospodarstvo proti prisilnemu gospodarstvu: Prenova toplotne črpalke namesto plinskega gorilnika v stari stavbi? Nisem dobil ponudbe: Podjetja za toplotne črpalke izbirajo češnje, torta ni dovolj dobra. https://2023.pege.org/05-21/slovenian.htm