Pompa de căldură și clădirea veche

Atunci când analizăm statisticile privind pompele de căldură în clădirile vechi, trebuie să ținem cont și de faptul că trecerea la pompele de căldură a fost făcută din motive economice.


La o mașină nouă, știți că există 0,8 mm de tablă de oțel. Dar la o mașină veche ar putea fi 0,6 mm de rugină și 0,2 mm de tablă de oțel. Același lucru se întâmplă și cu izolația termică. Construcția peretelui dă u=0,15 W/m²/K. Dar ce se întâmplă cu clădirea veche? Valoarea calculată este u=0,5, dar ce se întâmplă dacă aceasta este de numai 0,75 din cauza umidității? În plus, rata de schimb de aer ar putea fi semnificativ mai mare decât se presupune?

Cercetarea acestui lucru singur în cadrul unui proiect de renovare ar fi o mulțime de muncă. Să presupunem deci că cererea de căldură este calculată la 10 kW și că radiatoarele pot aduce acești 10 kW în casă la o temperatură de 55°.

Dar izolația termică este mai proastă, schimbul de aer este mai mare, este nevoie de 15 kW de căldură pentru a menține 20° la -10° afară. Ce se întâmplă acum? Chiar dacă pompa de căldură ar putea furniza cei 15 kW de căldură, radiatoarele nu pot furniza decât 10 kW de căldură la temperatura maximă de circulație realizabilă. Acest lucru este atunci suficient doar pentru aproximativ 12° în casă.

Dacă afară sunt doar 0°, atunci se pot menține 20° cu o temperatură de 55°. Dar, în comparație cu ipoteza de 6,67 kW, trebuie să se genereze 10 kW de căldură. Dar, în comparație cu ipoteza unei temperaturi de 43° la o temperatură exterioară de 0°, se ajunge la 55°. Acest lucru scade coeficientul de performanță de la 2,67 la 2,17. În loc de 6,67 kW împărțit la 2,67 = 2,5 kW de energie electrică, este vorba de 10 kW împărțit la 2,17 = 4,61 kW.

Înghețul în propria casă în timpul unui val de frig și un consum de energie electrică cu 85% mai mare decât cel prognozat pot înfuria foarte tare un cumpărător de pompe de căldură.

  Sediul partidului Verzilor din Berlin


În unele mass-media au apărut informații potrivit cărora sediul Partidului Verde se află în reconstrucție din 2019, o pompă de căldură urmează să fie pusă în funcțiune în toamna anului 2023, costând 5 milioane de euro. Nu este posibil să aflăm câți metri pătrați de spațiu util are această clădire. Dar chiar și cu 1.500 m² de spațiu utilizabil, costurile ar fi mai mari decât pentru construirea unei clădiri noi.

Un astfel de lucru poate fi permis de un partid bogat, dar cum ar trebui să funcționeze pentru un pensionar? În clădirile vechi cu o cerere de încălzire de 150 kWh/m²/a, costurile de încălzire ar fi de numai 15 euro pe m² și pe an, chiar și la 10 cenți pe kWh. Dar, după renovare, acestea nu sunt 0, ci poate 50 kWh/m²/a de căldură, care costă 20 kWh de energie electrică cu pompa de căldură. La 30 de cenți/kWh de electricitate, asta înseamnă 6 €. Rămân doar 9€/m²/a pentru rata de împrumut. Chiar și cu o durată a împrumutului de 30 de ani, se pot finanța astfel doar 150 € de costuri de renovare pe metru pătrat.

Unde puteți găsi o ofertă de renovare termică a unei clădiri vechi de 100 m² pentru 15 000 €, pentru a reduce cererea anuală de la 150 la 50 kWh/m² și pentru a instala o pompă de căldură și a înlocui radiatoarele? Aceasta este limita de rentabilitate, unde proprietarul poate ieși la limită fără să suporte costuri.

Din păcate, nu se cunoaște suprafața sediului Partidului Verde, dar chiar și la o suprafață de 2.000 m², aceasta ar fi de 2.500 EUR/m². Să calculăm această sumă pentru 40 000 000 de persoane înmulțit cu 40 m² de spațiu de locuit. Asta înseamnă 4 000 000 000 000 €. Dacă derapați în timp ce numărați zerourile, înseamnă 4 trilioane €.

Nu puteau fi folosiți banii mai eficient? Sigur, dar optimizarea costurilor și considerentele economice sunt complet străine Verzilor. Pentru ei, banii sunt doar ceva ce poate fi luat de la contribuabil.

O optimizare a costurilor din partea furnizorului poate fi așteptată doar dacă clientul are libertatea de a decide. Ce rost are să optimizezi costurile dacă statul îți impune clienții prin lege? Pentru furnizori, aceasta este ca un tărâm al laptelui și al mierii, unde porumbeii fripți zboară în gură.

  Complet detașat de realitate


Există, desigur, studii privind pompele de căldură utilizate în lumea reală. Iată un studiu de pe pagina guvernului regional din Salzburg:Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca Verzii să fie la curent cu aceste studii. Atunci când analizăm statisticile privind pompele de căldură în clădirile vechi, trebuie să ținem cont și de faptul că trecerea la pompele de căldură a fost făcută din motive economice. Dacă conversia ar fi fost obligatorie, aceste statistici ar fi putut fi și mai proaste.

  Obiectiv JAZ 5 la Casa generației următoare GEMINI


Citez din această pagină: "Desigur, sistemul fotovoltaic nu furnizează aproape deloc surplus de energie electrică în timpul sezonului de încălzire, din acest motiv gradul de autoutilizare a unui sistem fotovoltaic de către pompa de căldură crește doar puțin."

Desigur, acest lucru este valabil pentru casele cu puține panouri fotovoltaice și cu o cerere mare de energie electrică pentru pompa de căldură. Dar chiar și în decembrie, în Berlin, departe în nord, 44 kW de energie fotovoltaică reușesc să alimenteze complet casa GEMINI de generație următoare.

Obiectivul este acela de a obține cu pompa de căldură cu aer un AWP (factor de performanță anuală) mai bun decât cel care poate fi obținut doar cu pompa de căldură cu sursă de sol. Iată conceptul tehnic în acest sens:

Eficiență semnificativ mai mare cu pompele de căldură Eficiență semnificativ mai mare cu pompele de căldură
Puteți vinde mai multă energie electrică dacă aveți nevoie de mai puțină. Prin urmare, 3 inovații în același timp pentru o eficiență maximă în ceea ce privește încălzirea spațiilor, răcirea spațiilor și apa caldă.
Temperatura de curgere extrem de scăzută:

Încălzire prin perete și/sau încălzire prin pardoseală Încălzire prin perete și/sau încălzire prin pardoseală
Încălzirea suplimentară a peretelui permite o temperatură de curgere mai scăzută, un coeficient de performanță mai mare.


  Diferența dintre un membru de asociație și un acționar


Un membru al unei asociații își donează cotizația de membru asociației și este fericit dacă asociația are succes. Dacă nu, am sprijinit o cauză bună.

Un acționar cumpără acțiuni de la o societate pe acțiuni. În cazul în care AG are succes, acțiunile sale valorează mult mai mult. În cazul GEMINI next Generation AG, este răsplata sa pentru susținerea unei cauze bune.

În calitate de acționar, angajat sau cumpărător de locuințe, deveniți, de asemenea, parte a mutației de contracarare a multor evoluții negative, împotriva supraviețuirii, din societatea noastră.

Un nou acționar a spus: "Eu, cu investiția mea foarte modestă", dar 4.000 ori 1.000 de euro înseamnă 4 milioane de euro pentru toate investițiile până la deschiderea așezării din Unken ca punct de plecare pentru extinderea la nivel mondial.

Numai Adunarea Generală Anuală poate decide cu privire la marile majorări de capital, dar iată ce pot decide Consiliul de Administrație și Consiliul de Supraveghere. Noul capital social servește la perfectarea documentelor pentru majorările de capital mai mari planificate.

Iată detaliile.
          Pompa de căldură și clădirea veche: Atunci când analizăm statisticile privind pompele de căldură în clădirile vechi, trebuie să ținem cont și de faptul că trecerea la pompele de căldură a fost făcută din motive economice. https://2023.pege.org/06-11/romanian.htm